AI a pivo: Data science prináša nový druh chmeľového nápoja

AI pomáha variť pivo? Data science tím experimentoval s AI a vytvoril vlastný recept - "Hazy Pie". Zistite, ako kombinácia technológie a remesla priniesla prekvapivo zaujímavý chmeľový nápoj!

AI a pivo: Data science prináša nový druh chmeľového nápoja
Photo by 49597687@N00/Flickr

Viete si predstaviť, že umelá inteligencia pomôže uvariť pivo? Erwin Folmer z TEDx ROC Nijmegen nám ukazuje, ako to naozaj funguje. V tomto fascinujúcom príbehu sa dozvieme o experimente, v ktorom tím data scientistov využil AI na vytvorenie vlastného pivného receptu – a výsledok bol prekvapivo zaujímavý! Od prvého pokusu s modelom XGBoost až po finálnu verziu „Hazy Pie“, Folmer nám odhaľuje zákulisie tohto unikátneho projektu, ktorý spája technológiu, remeslo a samozrejme, lásku k pivu.

Kľúčové poznatky z videa

  • AI v neočakávanej úlohe: Umelá inteligencia sa môže použiť nielen na predpovedanie trhových trendov alebo automatizáciu procesov, ale aj na vytváranie nových chutí a receptov – dokonca pri varení piva.
  • Dva pokusy, dva rôzne prístupy: Prvý experiment sa zameriaval na optimalizáciu existujúcich receptov, kým druhý sa snažil vytvoriť úplne nový profil chuti pre konkrétnych konzumentov.
  • Význam remesla: Aj keď AI dokáže generovať milióny možných kombinácií, stále je potrebná ľudská zručnosť a skúsenosti (v tomto prípade remeselného sládka) na vytvorenie skutočne kvalitného produktu.
  • Hallucinations sú niekedy užitočné: Folmer vtipne poukazuje na to, že aj chyby AI – tzv. halucinácie – môžu priniesť nečakané a pozitívne výsledky.

Prvá vlna: Data science a prvý pokus s pivom

Folmerov príbeh začína po pandémii COVID-19, keď hľadal spôsob, ako oživiť tím data scientistov z Kadastra (holandského katastra). Inšpirovaní papierom o varení piva pomocou AI, sa rozhodli vyskúšať si to sami. Počas večerného stretnutia v pube im napadla myšlienka: „My to môžeme urobiť lepšie!“

Začali s otvorenými receptami od spoločnosti Brewock a aplikovali na ne model XGBoost, ktorý kombinoval tieto recepty s hodnoteniami z aplikácie Untappd (aplikácia pre fanúšikov piva). Vytvorili milión možných kombinácií a predpovedli ich potenciálne skóre. Výsledkom bol recept, ktorý remeselník v Nijmeegene spočiatku s nedôverou prijal, ale nakoniec ho uvaril.

Výsledné pivo dostalo názov „Pilgrim“ a aj keď jeho skóre na Untappd nebolo tak vysoké, ako predpovedal model (4.3 vs. 3.4), Folmer považoval chuť za „špecifickú“ a s priestorom na zlepšenie.

Druhá vlna: Hľadanie ultimátneho piva pre „H drinkers“

Po prvom pokuse sa tím rozhodol zopakovať experiment, tentokrát s cieľom vytvoriť pivo špeciálne pre konzumentov z Hanu (provincia v Holandsku). Získali dáta z aplikácie Untappd a ďalšej stránky Barista, ktorá poskytovala podrobnejšie informácie o chuti pív, ako je ovocnosť, korenistosť alebo sladkosť.

Tentokrát sa zamerali na definovanie piatich štýlov pív a vytvorili model XGBoost pre každý z nich. Opäť generovali milióny možných kombinácií, no kvôli rozsiahlemu množstvu dát použili sofistikovanejší prístup s využitím Bayesian optimalizácie a modelu predpovedajúceho chmeľové druhy.

Nakoniec sa rozhodli pre štýl Hazy IPA a vytvorili pivo „Hazy Pie“. Remeselník Browtor Deitri pomohol pretvoriť digitálny recept na skutočné pivo, ktoré získalo skóre 3.6 na Untappd. Folmer je s výsledkom spokojný a považuje ho za dobré pivo, ktoré sa stalo úspešnou „giveaway“ položkou na podujatí pre nových profesorov.

Od AI k remeslu: Čo sme sa naučili?

Folmerov príbeh nám ukazuje, že AI môže byť nielen nástrojom pre optimalizáciu a automatizáciu, ale aj zdrojom kreativity a inovácií. Dôležité je však kombinovať silu technológie s ľudskou zručnosťou a skúsenosťami.

  • AI dokáže generovať nové nápady: V tomto prípade milióny možných pivných receptov.
  • Remeslo je stále nevyhnutné: Kvalitný produkt vyžaduje odborné znalosti a zručnosti remeselníka.
  • Experimentovanie sa vypláca: Aj keď prvé pokusy nemusia byť perfektné, prinášajú cenné skúsenosti a vedia viesť k úspechu.

Zdroje a odkazy

Folmerov príbeh je dôkazom toho, že aj v tak neobvyklej oblasti, ako je varenie piva, môže AI priniesť nové a zaujímavé výsledky. A kto vie, možno raz budeme môcť ochutnať pivo vytvorené úplne na mieru našim chuťovým preferenciám – vďaka pomoci umelých inteligencií!

Hodnotenie článku:
AI a pivo: Data science prináša nový druh chmeľového nápoja

Hĺbka a komplexnosť obsahu (7/10)+
Povrchné / ZjednodušenéHlboká analýza / Komplexné

Zdôvodnenie: Článok sa hlbšie ponoril do procesu využitia AI na varenie piva, uvádza kontext a rôzne prístupy. Analyzuje aj dôležitosť remesla a ľudskej zručnosti.

Kredibilita (argumentácia, dôkazy, spoľahlivosť) (8/10)+
Nízka / NespoľahlivéVysoká / Spoľahlivé

Zdôvodnenie: Článok je dobre štruktúrovaný a podložený konkrétnymi príkladmi experimentov. Používa relevantné zdroje (TEDx, Untappd, Kadastra). Argumentácia je logická a prezentuje AI ako nástroj na podporu remesla.

Úroveň zaujatosti a manipulácie (2/10)+
Objektívne / Bez manipulácieZaujaté / Manipulatívne

Zdôvodnenie: Článok je prevažne informatívny a popisný. Používa pozitívne slová ako „fascinujúci“, ale celkovo prezentuje experiment objektívne. Žiadne zjavné manipulatívne techniky.

Konštruktívnosť (9/10)+
Deštruktívne / ProblémovéVeľmi konštruktívne / Riešenia

Zdôvodnenie: Článok predstavuje zaujímavý experiment a neponúka len kritiku, ale aj konkrétny príklad využitia AI v remeselníctve. Ukazuje potenciál pre inovácie a zdieľa cenné poznatky.

Politické zameranie (5/10)+
Výrazne liberálneNeutrálneVýrazne konzervatívne

Zdôvodnenie: Článok sa zameriava na technologický experiment a neobsahuje politické vyhlásenia ani hodnotiacu rétoriku. Analyzuje využitie AI v neočakávanej oblasti, čím je neutrálny.

Približne 159 gCO₂ bolo uvoľnených do atmosféry a na chladenie sa spotrebovalo 0.80 l vody za účelom vygenerovania tohoto článku.
Mastodon